Razmišljanja · Članci

BIT ILI ZNAČAJ USKRSA

Danas možemo vidjeti da se bit ili značaj uskrsa udaljio od same srži uskrsa, a to je da je naš Gospodin dragovoljno otišao na križ, da plati cijenu za naše grijehe, bio je mućen, razapet, ismijavan, trpio je bol i popio je čašu Božjeg gnjeva koja je bila za nas namijenjena, ali također i uskrsnuće našeg Gospodina Isusa Krista, koji je pobijedio smrt, te je otvorio put u zajedništvo sa našim Nebeskim ocem.

– 1 Petrova 2:22-24

„On koji grijeha nije učinio niti se prijevara nije našla na njegovim ustima; koji, kad je bio psovan nije zauzvrat psovao, kad je patio nije prijetio, nego je sebe predao onomu koji sudi pravedno; koji je sâm u svome tijelu grijehe naše ponio na drvo da bismo mi, pošto smo umrli grijesima, pravednosti živjeli; čijim ste modricama ozdravljeni.”

KOMERCIJALIZACIJA USKRSA

Danas je uskrs Komercijaliziran kao i Božić. Kako se na Božić uvijek govori o Djedu Božičnjaku ili Djed Mrazu, o poklonima, a reklame na TV-u se vrte u obliku gaziranog pića COCA COLE i osvijetljenog crvenog kamiona i na tom kamionu naslikan Djed mraz kako pije Coca Colu, tako i na TV- se vrte reklame oko čokoladnog zeca, čokoladnih jaja i šunke. U današnjim američkim filmovima, ili animiranim filmovima, je tema zec i pisanice, roditelji sakrivaju pisanice po dvorištu ili u kući, a djeca ih moraju pronaći i staviti u košaru, tako da djeca ne znaju da je obilježavanje i značaj uskrsa uskrsnuće našeg Gospodina Isusa Krista, da je Isus živ, a da je sotona poražen.

TRADICIONALNE CRKVE

Tradicionalne crkve su se također jednim dijelom maknule od samog temelja uskrsa. One govore u patnji, boli, da je naš Spasitelj bio mućen i razapet i da je treći dan uskrsnuo i da je Isus živ, ali se dosta narodnih običaja, pa čak su preuzeli običaje iz poganstva. Ne govore da ako želimo biti u zajedništvu sa Nebeskim Ocem, da se moramo pokajati za grijehe, da moramo primiti u naš život našeg Gospodina, i prihvatiti žrtvu, ne nego opet govore da dobrim djelima nastojimo doći do u vječni život.

Evo nekih tradicijskih običaja koje sam pronašao na jednoj web stranici:

Uskrsni simboli

Uskrs kao blagdan sa sobom donosi radost za vjernike, kao i različite simbole koji ukazuju na buđenje i početak novog života. U većini zemalja diljem Europe crkvena zvona prestaju zvoniti na Veliki četvrtak. Ona miruju u znak sjećanja na Isusovu muku i smrt. Ponovno počinju zvoniti na Veliku subotu kao veseli glasnici Isusova uskrsnuća. Križ je simbol kršćanske vjere, a podsjeća nas na Isusovu smrt na križu nakon koje je treći dan uskrsnuo Ljiljan podsjeća kršćane na Isusovo uskrsnuće. Osim ljiljana, sunovrat, narcise i tulipani također su simboli Uskrsa. Njihovo cvjetanje u proljeće simbol je Isusovog uskrsnuća. Isus je predstavljen kao Dobri pastir koji pazi na svoje ovce, zato janje je simbol Uskrsa jer dolazi na svijet u proljeće. Uz janje, zečevi nas također podsjećaju na proljeće i novi život, a ujedno su bili omiljene životinje proljetne božice Eastre. Simboli Uskrsa su nezaobilazna jaja, odnosno uskrsne pisanice. Bogato i šareno ukrašene neizostavni su dio svakog blagdanskog stola, a simbol su proljeća i znak novog života. Ostali simboli su svijeća koja daje svjetlo i rasvjetljuje tamu, grančice palme i masline kao simbol mira, kruh i vino kao znak sjećanja na Isusovu žrtvu.

Blagdanski običaji
Na blagdan Uskrsa odlazi se na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdijenje. Tradicijski se za Uskrs blaguje šunka s domaćim kruhom uz različite slastice. Hrana se prije blagovanja nosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje. Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata. itd.

Poznata blagdanska igra je tucanje pisanicama. Dvije osobe uzmu jaje, a jedna osoba vrhom tucka protivnikovo jaje. Čije jaje ostane čitavo, taj nastavlja dalje igru. Pobjednica je ona pisanica koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja. Ostale dječje igre su: gađanje pisanica kovanicama, traženje skrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i sl.

Mi smo kao djeca, palili mrtvima male žute svijeće, i to za svaku preminulu osobu iz naše obitelji.

Jučer je brat Saša Bakić podijelio status na Facebook pod nazivom: Odakle simboli zeca i jaja? Gdje je podijelio ono što je pročitao na novinskom portalu 24 sata. Inače taj članak je bio objavljen 05 travnja 2015 godine, pa evo ukratko opisanog sadržaja zašto Uskrs simboliziraju zeko i jaja i zašto baš – šunka.

1. Postoji više teorija o podrijetlu imena Uskrsa

Riječ ‘Uskrs‘, tj. na engleskom jeziku ‘Easter‘, gotovo sigurno ima paganske korijene. Povezuje ju se s ‘Eoster‘ (ili ‘Eostre‘), anglo-saksonskom božicom proljeća i novog života. Od nje ne dolazi samo ime Uskrsa, već i tradicija Korizme koja je nadomjestila cjelomjesečno slavlje povodom rođendana božice, piše Huffington Post.

Drugi pak povjesničari smatraju da ime najvećeg kršćanskog praznika dolazi od latinske fraze ‘hebdomada alba‘ koja u prijevodu znači ‘bijeli tjedan’. Prema tradiciji, novi su kršćani u Crkvu primani krštenjem na Uskrs pri čemu su nosili bijelu odjeću. Prema toj teoriji, fraza je evolvirala prvo u ‘eostarum’, pa u ‘Ostern’ u njemačkom jeziku, te ‘Easter’ u engleskom.

Neki pak ime blagdana povezuju s feničkom božicom plodnosti Aštartom kojoj pak u babilonskoj mitologiji odgovara božica Ištar.

Što se tiče hrvatskog naziva ‘Uskrs’, on vuče korijene iz staroslavenskog jezika tj. iz riječi kojom se označavao rast i razvoj.

2. Odakle simboli zeca i jaja?

Simboli zeca i jajeta također imaju pagansko izvorište. Dapače, simbol zeca koji nese jaja potječe iz jedne od legendi o božici Eostri. Priča kaže kako je Eostre jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snijegu. Ona ju je pretvorila u zeca, kako bi ju krzno zaštitilo od hladnoće.

No, kako je prije bio ptica, ovaj je zeko nastavio izlijegati jaja. On ih je pak svake godine oslikavao i poklanjao božici Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život. I tako smo došli i do podrijetla samih obojanih jaja tj. pisanica.

Prema drugoj teoriji, ljudi su nekada smatrali da su zečevi hermafroditi te da kao takvi mogu rađati bez da izgube nevinost. Na taj su način zečeve počeli povezivati s bezgrešnim zaćećem Djevice Marije i na kraju s Uskrsom.

Prema trećoj teoriji, tradicija bojanja jaja potječe iz Egipta. Kao i u mnogim drugim kulturama, u Egiptu se jaja smatralo simbolom plodnosti i blagostanja. I ne samo to, oni su vjerovali da se Zemlja doslovno izlegla iz – jajeta. Taj se običaj kasnije proširio svijetom, a kombinacija više boja i crtanja po jajima pojavila se u srednjem vijeku.

3. Zašto se na Uskrs jede šunka?

Jeste li se ikada zapitali zašto se na Uskrs posvećuje i jede – šunka? Prema babilonskom mitu, božica Ishtar je s Baalom, bogom Sunca, začela sina Tammuza. Njega je pak u šumi ubila divlja svinja nakon čega je božica narodu naredila da se svake nedjelje jede svinjetina. Jednom godišnje obilježavala se njegova smrt čemu je prethodilo 40 dana posta.

BIBLIJSKO ZNAČENJE USKRSA

Još u starom zavjetu, Bog je preko svojih slugu tj. Proroka govorio o Mesiji koji će trpjeti za naše grijehe. U starom zavjetu se prinosila krv životinja kao žrtva za pomirilište. Samo obilježavanje Pashe u Starom Zavjetu je da je Isus Krist pashalno janje (Ivan 1:35-36, „Sutradan je Ivan ponovo stajao s dvojicom svojih učenika; i kad je ugledao Isusa kako prolazi, rekao je: “Evo Jaganjca Božjega!”. 1Korinćanima 5:7 „Očistite dakle stari kvasac da budete novo tijesto kao što jeste beskvasni, jer je i Krist naša Pasha žrtvovana za nas.” 1 Petrova 1:19 i nego dragocjenom krvlju Krista kao Jaganjca bez mane i bez ljage).

Iz teksta „Dobro Sjeme”

– Izlazak 12:3-14 (Obilježavanje Pashe) – To možete pročitati kući

NA PASHU JE TREBALO ZAKLATI PASHALNO JANJE te njegovom krvlju premazati dovratnike i nadvratnik. To je predstavljalo Kristovu krv, koja od osude štiti one koji se uzdaju u Njega, jer su svi u kući bili sigurni dokle god se na vratima vidjela krv. Unutra su ukućani trebali jesti pečeno janje. Ono je moralo biti pečeno na žaru, to jest izravno izloženo ognju. Zašto? Zato što je ono prikazivalo Gospodina Isusa kako podnosi žestinu Božje osude noseći na sebi naše grijehe. Pashalno janje bilo je ubijeno prije pečenja, no Gospodin je pretrpio Božju osudu prije negoli je umro. Tijekom ona tri sata tame na križu, Krist je bio voljan podnijeti tu osudu, koliko god užasno bilo trpljenje koje je ona uključivala. Žrtvu je trebalo pojesti s neukvasanim kruhom, jer kvasac simbolizira grijeh. To nam pokazuje da je grijeh u potpunosti osuđen i odstranjen putem Kristove veličanstvene žrtve. Gorko bilje ukazivalo je na odgovor vjernikova srca na tu neusporedivu žrtvu Gospodina Isusa. Osjećamo koliko je gorko bilo Njegovo trpljenje kao ishod strahote naših grijeha. Navodi li nas to da uvidimo koliko je sve to bilo ozbiljno? Pečenje na ognju ukazuje na to da je Krist bio osuđen namjesto nas, a neukvasani kruh govori nam da je bio osuđen grijeh.

Inače na blagdan Pashe se židovi prisjećaju povijesti svojih praotaca – na to da su Izraelci bili robovi u Egiptu te da ih je Bog oslobodio toga ropstva.

U novom zavjetu vidimo da je Isus na samu Pashu, uspostavio Gospodnju večeru. To možete pročitati kući u Matej 26:17-29, Marko 14:12-25 i Luka 22:7-20, apostol Pavle govori o Gospodnjoj Večeri 1 Korinćanima 11:17-34, iako mi na Gospodnjoj večeri čitamo samo od 23-30.

Neki Starozavjetni stihovi koji proriču Isusovu smrt.

Psalam 16:10

„jer nećeš dušu moju u paklu ostaviti, niti dopustiti da Sveti tvoj ugleda trulež.”

Psalam 22:1

„Bože moj, Bože moj, zašto si me napustio?„

Marko 15:34

A u deveti sat Isus je povikao jakim glasom govoreći: “Eloi, Eloi, lama sabahtani?”, što je prevedeno: “Bože moj, Bože moj, zašto si me napustio?”

Psalam 22:7-8

„Svi koji me vide, podsmjehuju mi se, prće usnu, mašu glavom, govoreći: “Pouzdao se u GOSPODA da ga izbavi; neka ga izbavi, budući da je u njemu uživao.””

Marko 15:29-32

A prolaznici su ga grdili i mahali svojim glavama, govoreći: “Aha, ti koji razvaljuješ Hram i u tri dana ga gradiš, spasi sam sebe i siđi s križa!” Isto tako su se rugali i glavari svećenički s pismoznancima, govoreći među sobom: “Druge je spasio, a sebe ne može spasiti! Neka Krist, Kralj Izraelov, sada siđe s križa da vidimo i povjerujemo!” A grdili su ga i oni koji su bili s njim razapeti.

Psalam 22:15-18

„Bikovi su me mnogi opkolili, jaki su me bikovi bašanski pritisnuli unaokolo. Razvalili su na mene usta svoja, kao proždrljivi i ričući lav. Razlio sam se kao voda, i sve su kosti moje iščašene, srce je moje kao vosak; rastopilo se usred grudi mojih. Snaga se moja kao krhotina posude isušila, i jezik se moj lijepi uz nepce moje; i ti si me stavio u prah smrtni. Jer su me psi opkolili, skup opakih me okružio; proboli su ruke moje i noge moje. Prebrojiti mogu sve kosti moje; oni gledaju i zure u mene. Odjeću moju dijele među sobom, a za moje ruho bacaju ždrijeb.”

Psalam 31:5a

„U ruku tvoju predajem duh svoj”

Luka 23:46

Tada je Isus povikao jakim glasom i rekao: “Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!” I kad je to rekao, predao je duh

Psalam 34:20

„On čuva sve kosti njegove; nijedna od njih nije slomljena.„

Ivan 19:32:37

Uto su došli vojnici i prelomili noge prvomu, onda drugomu koji je bio razapet s njim. A kad su došli do Isusa i vidjeli da je već mrtav, nisu mu prelomili golijeni, nego mu je jedan od vojnika kopljem probio bok, te je odmah potekla krv i voda. I onaj koji je to vidio svjedoči i njegovo je svjedočanstvo istinito; i on zna da govori istinu, da bi vi povjerovali. Jer se to dogodilo da bi se ispunilo Pismo: “Njegova se kost neće prelomiti.”

Psalam 69:21

„Dali su mi i žuč za jelo moje, i u žeđi mojoj dali su mi ocat piti. „

Ivan 19:29-30

„A ondje se nalazila posuda puna octa, te su oni natopili spužvu octom i stavili je na izopovu trsku pa je prinijeli njegovim ustima. Kad je, dakle, Isus dobio ocat, rekao je: “Dovršeno je!” Onda je pognuo glavu i predao duh.”

Amos 8:9

“I dogodit će se u taj dan”, govori Gospodin BOG, “da ću učiniti da sunce zađe u podne, i pomračit ću zemlju usred bijela dana.”

Marko 15:33

„A kad je došao šesti sat, nastala je tama po svoj zemlji sve do devetog sata.”

Zaharija 11:12-13

Nato sam im rekao: “Ako vam je to dobro, dajte mi plaću moju; a ako nije, nemojte.” Tako su mi oni odmjerili plaću: trideset srebrnjaka. Tada mi je GOSPOD rekao: “Baci je lončaru, tu lijepu cijenu kojom su me procijenili!” Zatim sam uzeo trideset srebrnjaka i bacio ih za lončara u Dom GOSPODNJI.

Matej 26:14-15

„Tada je jedan od dvanaestorice, zvan Juda Iskariotski, otišao glavarima svećeničkim i rekao im: “Što ćete mi dati, pa ću vam ga predati?” A oni su ugovorili s njim trideset srebrnjaka.”

Zaharija 13:7

“Probudi se, maču, protiv pastira moga i protiv čovjeka koji mi je drug”, govori GOSPOD nad vojskama. “Udari pastira, i ovce će se razbježati. A ja ću ruku svoju okrenuti na malene.”

Marko 14:27

„Tada im je Isus rekao: “Svi ćete se ove noći zbog mene sablazniti, jer je zapisano: ʻUdarit ću pastira i ovce će se razbježati.ʼ„

Izaija 53:1-12 (To cijelo poglavlje možete kući pročitati)

Izaija 53:2b

„Nije kod njega bilo stasa ni krasote; a kad bismo ga vidjeli, ni ljepote nije bilo da bismo ga poželjeli.

Izaija 53:6

„No on je bio izranjavan zbog prijestupa naših, bio je izudaran zbog nepravde naše; nad njim je kazna bila zbog našega mira, i njegovim modricama mi smo ozdravljeni.

Izaija 53:7

„Ugnjetavan je bio i mučen, ipak usta svoja nije otvorio; kao jaganjac na klanje odveden je bio, i kao ovca koja je zanijemila pred onima što je strižu, tako da usta svoja ne otvara.

Ukratko o Pasiji (Scene mučenja)

Puno bi se još stihova moglo pročitati, kako iz Starog Zavjeta, tako i u Novome zavjetu na više mjesta imate značaj uskrsnuća Kristovog za nas njegove učenike.

Ali kada je na križu rekao „Dovršeno je”, to znači da je Otkupljenje završeno, da je ondje na križu On je svojom smrću platio za krivnju drugih. Sada osobno možemo vjerovati da je Spasitelj umro za naše grijehe, prisvojiti spasenje koje je On ostvario. Bog je vječno otkupljenje koje je Krist ostvario na križu potvrdio time što je svoga Sina nakon tri dana uskrisio od mrtvih i proglasio da je Njegova žrtvena smrt učinkovita. To nam daje sigurnost. Naš Otkupitelj je živ! Kao vjernici, možemo s uzdanjem gledati u budućnost. Nitko nam ne može oteti naše spasenje.

(Na kraju) Prihvatimo žrtvu našeg Gospodina Isusa i stavimo svoje srce, vjeru i pouzdanje da nas je Gospodin otkupio od vječne smrti, od prokletstva i da možemo sa Njime uživati ne samo u vječnosti, već i ovdje na ovoj zemlji, te govorimo svima o tome šta je Gospodin uradio u našem životu.

Autor: Čedo Todorović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.