Razmišljanja · Članci

ZNAČENJE USKRSA

Kada je Isus na križu rekao „Dovršeno je”, to znači da je Otkupljenje završeno, da je ondje na križu On je svojom smrću platio za krivnju drugih. Sada osobno možemo vjerovati da je Spasitelj umro za naše grijehe, prisvojiti spasenje koje je On ostvario. Bog je vječno otkupljenje koje je Krist ostvario na križu potvrdio time što je svoga Sina nakon tri dana uskrisio od mrtvih i proglasio da je Njegova žrtvena smrt učinkovita. To nam daje sigurnost. Naš Otkupitelj je živ! Kao vjernici, možemo s uzdanjem gledati u budućnost. Nitko nam ne može oteti naše spasenje.

ISUS JE PASHALNO JANJE KOJE JE PROREČENO JOŠ U STAROM ZAVJETU

Još u starom zavjetu, Bog je preko svojih slugu tj. Proroka govorio o Mesiji koji će trpjeti za naše grijehe. U starom zavjetu se prinosila krv životinja kao žrtva za pomirilište. Samo obilježavanje Pashe u Starom Zavjetu je da je Isus Krist pashalno janje: Ivan 1:35-36, „Sutradan je Ivan ponovo stajao s dvojicom svojih učenika; i kad je ugledao Isusa kako prolazi, rekao je: “Evo Jaganjca Božjega!”. 1Korinćanima 5:7 „Očistite dakle stari kvasac da budete novo tijesto kao što jeste beskvasni, jer je i Krist naša Pasha žrtvovana za nas.” 1 Petrova 1:19 i “nego dragocjenom krvlju Krista kao Jaganjca bez mane i bez ljage”.
Iz teksta „Dobro Sjeme”

– Izlazak 12:3-14, Gospodin govori Izraelcima kako trebaju obilježiti Pashu:

NA PASHU JE TREBALO ZAKLATI PASHALNO JANJE te njegovom krvlju premazati dovratnike i nadvratnik. To je predstavljalo Kristovu krv, koja od osude štiti one koji se uzdaju u Njega, jer su svi u kući bili sigurni dokle god se na vratima vidjela krv. Unutra su ukućani trebali jesti pečeno janje. Ono je moralo biti pečeno na žaru, to jest izravno izloženo ognju. Zašto? Zato što je ono prikazivalo Gospodina Isusa kako podnosi žestinu Božje osude noseći na sebi naše grijehe. Pashalno janje bilo je ubijeno prije pečenja, no Gospodin je pretrpio Božju osudu prije negoli je umro.

Tijekom ona tri sata tame na križu, Krist je bio voljan podnijeti tu osudu, koliko god užasno bilo trpljenje koje je ona uključivala. Žrtvu je trebalo pojesti s neukvasanim kruhom, jer kvasac simbolizira grijeh. To nam pokazuje da je grijeh u potpunosti osuđen i odstranjen putem Kristove veličanstvene žrtve. Gorko bilje ukazivalo je na odgovor vjernikova srca na tu neusporedivu žrtvu Gospodina Isusa. Osjećamo koliko je gorko bilo Njegovo trpljenje kao ishod strahote naših grijeha. Navodi li nas to da uvidimo koliko je sve to bilo ozbiljno? Pečenje na ognju ukazuje na to da je Krist bio osuđen namjesto nas, a neukvasani kruh govori nam da je bio osuđen grijeh.

Inače na blagdan Pashe se židovi prisjećaju povijesti svojih praotaca – na to da su Izraelci bili robovi u Egiptu te da ih je Bog oslobodio toga ropstva.

U novom zavjetu vidimo da je Isus na samu Pashu, uspostavio Gospodnju večeru. To možete pročitati kući u Matej 26:17-29, Marko 14:12-25 i Luka 22:7-20, apostol Pavle govori o Gospodnjoj Večeri 1 Korinćanima 11:17-34, iako mi kao kršćani kada blagujemo Gospodnju večeru čitamo dio samo od 1 Korinćanima 11:23-30.

Autor: Čedo Todorović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.