Razmišljanja · Članci

Duh Sveti u Starom i Novom Zavjetu

U Starom Zavjetu najčešćea manifestacija Duha Svetog je kada se spustio na nekoga je prorokovanje. Nije bilo uvijek ali najčešće. U dolje navedenim stihovima, David je pobjegao jer se sakrio od Kralja Šaula da ga ubije. I Šaul šalje glasnike:

“Šaulu bi dojavljeno govoreći: »Eno Davida u Najotu u Rami.« Nato Šaul posla glasnike da uhvate Davida. No kad oni ugledaše skupinu proroka kako prorokuju, a Samuela kako stoji kao nadstojnik nad njima, na Šaulove poslanike dođe Duh Božji te i oni stanu prorokovati. I javiše to Šaulu te on posla druge glasnike, ali i oni stanu prorokovati. Tada Šaul opet posla glasnike, po treći put, ali i tȋ stanu prorokovati. Potom i sam ode u Ramu. Pa kad dođe do velikoga studenca koji bijaše kod Sekua, upita i reče: »Gdje su Samuel i David?« A netko reče: »Eno ih u Najotu u Rami.« Pođe on dakle onamo — prema Najotu u Rami. Ali i na njega dođe Duh Božji te je išao hodeći i prorokujući sve dok nije došao u Najot u Rami. Tada i on svuče haljine svoje te i sam stane prorokovati pred Samuelom. I ležao je gol cio onaj dan i svu noć. Stoga rekoše: »Zar je i Šaul među prorocima?«”
– 1 Samuelova 19:19-24

Božje sluge Starog Zavjeta u Izraelu su bili proroci koji su objavljivali puteve i naume Božje za Izrael.

U Novom Zavjetu načešći vidljivi znak je govor u jezicima, što puno opisuje Knjiga Djela Apostolska. Dar proroštva je i dalje tu, ali manifestacija Duha Svetog u nečijem životu je najčešće govor u jezicima ili Glosalia. Evo nekoliko stihova:

“I svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.”
– Djela Apostolska 2:4

“Još dok je Petar govorio te riječi, siđe Duh Sveti na sve koji su slušali riječ. A vjerni iz obrezanja, koji su došli s Petrom, začudiše se što se i na pogane izlio dar Duha Svetoga. Jer su ih čuli gdje govore u jezicima i veličaju Boga.”
– Djela Apostolska 10:44:46a

“I kad Pavao položi na njih ruke, dođe Duh Sveti na njih te počeše govoriti drugim jezicima i prorokovati.”
– Djela Apostolska 19:6

Kada uzvjerujemo u Isusa, i pokajemo se Duh Sveti silazi na nas i pečati nas, te postajemo djeca Božja. U nekim denominacijama ne prakticiraju govor ili molitvu u jezicima, ali su uzvjerovali u Isusa, te su također djeca Božja i naša duhovna braća.

“U njemu ste i vi, pošto ste čuli riječ istine — evanđelje spasenja svojega, u njemu ste, pošto uzvjerovaste, i zapečaćeni Duhom obećanim Svetim, koji je zalog naše baštine do otkupljenja stečevine — na hvalu slave njegove.”
– Efežanima 1:13-14

Bog želi da se mi kao njegova djeca duhovno jačamo, uz molitvu i čitanje Božje Rijeći, ali također nas poziva da tražimo dar govora u jezicima i da molimo u Duhu, jer Duh Sveti je u nama i želi imati intiman odnos svaki dan sa nama.

“Jer ako molim drugim jezikom, moj duh moli, ali moj je um besplodan. Što ću, dakle? Molit ću duhom, a molit ću i umom; pjevat ću hvale duhom, a pjevat ću ih i umom.”
– 1 Korinčanima 14:14-15

Autor: Čedo Todorović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.